Sztuka a społeczeństwo: jak twórczość artystyczna odzwierciedla zmieniające się realia.
Newralgicznymi czynnikami smaku w winogronie sÄ… cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy zwiÄ…zki przynoszÄ… winu trzy z piÄ™ciu bazowych smaków: sÅ‚odki, kwaÅ›ny oraz gorzki. W każdym lub ewentualnie razie, istnieje wielka ilość substancji w winogronach, jakie gwarantujÄ… smak. Substancje te sÄ… aktualne w znikomych liczbach (mierzonych nieraz w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dajÄ… gronom specyficzny smak, definiowany, jako smak doniosÅ‚y. Smak podstawowy cechuje każdÄ… odmianÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™kszość skÅ‚adników smakowych odnajdujÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki grona. Wobec tego ważne jest, aby tÅ‚oczenie absorbowaÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia fundamentalnego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić pomiÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, podczas kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego grona posiadajÄ… ten sam aromat, lecz różny bukiet.
1. Dowiedz siÄ™ teraz
2. Dowiedz siÄ™ teraz
3. Sprawdź teraz
4. Przejdź do strony
Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.